joi, 28 aprilie 2016

Usturoiul - beneficii pentru sanatate

Pe langa faptul ca este un bun antibiotic (poate cel mai bun) se spune ca usturoiul este o planta miraculoasa si ca este una dintre cele mai vechi cultivate de om, de peste 5000 de ani. In afara de faptul ca umilul usturoi este regele bucatariei mai este ceva demn de consemnat: Usturoiul face minuni pentru sanatate. Egiptenii au folosit usturoiul în proportie de masa pentru a hrani sclavii care lucrau la piramide, deoarece s-a constatat ca le da forta si putere de munca. În sarcofagele faraonilor se punea întotdeauna usturoi. Evreii considerau ca usturoiul scade senzatia de foame, îmbunatateste circulatia sângelui, ucide parazitii, vindeca gelozia, ajuta corpul sa aiba o temperatura crescuta, încurajeaza iubirea si da o culoare frumoasa chipului.


Henry al IV-lea era atât de convins ca usturoiul are puteri afrodisiace încât se pare ca respiratia lui „putea doborî un bou de la 20 de pasi”. Astazi înca se mai crede ca usturoiul îi face pe barbati mai virili. Tocmai de aceea, în Orientul Mijlociu, mirele poarta cu el un catel de usturoi în ziua nuntii pentru a se asigura ca va fi viril. La greci se credea ca doar pronuntarea numelui plantei ferea omul de deochi. Indienii considera ca are o origine sacra. La germani exista credinta ca el te apara de vraji, de farmece, de deochi si pentru ca sa fie casa pazita era îngropat sub prag. Usturoiul, dupa credinta Românilor, e cel mai bun mijloc de aparare impotriva spiritelor necurate.


Sub forma de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Germenii de raceala, gripa au viroza nu au sanse de supravietuire în prezenta sucului sau. În acelasi timp, vindeca infectiile si degajeaza bronhiile, sinusurile si plamânii. Usturoiul este bogat în germaniu si seleniu organic, contine "ajeola", o subtan?a ce dilueaza sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor si are peste o suta de compusi ai sulfului. S-a descoperit ca usturoiul distruge streptococii care cauzeaza scarlatina, difteria si inflamarea învelisului inimii. Desi nu vindeca diabetul, s-a descoperit ca usturoiul scade glicemia, putând fi astfel folosit pentru a controla diabetul.


Usturoiul contine saruri minerale, inulina, microelemente, un complex de vitamine (A, B, PP, C) si doua substante specifice, cu efecte antibiotice – alicina si garlicina. Se vehiculeaza ca usturoiul a fost gasit de sute de medici ca fiind remediul ideal pentru scaderea hipertensiunii, însa nimeni nu stie exact de ce. Unii doctori cred ca ar dilata arterele, scazând astfel presiunea, altii se bazeaza pe puterea usturoiului de a înlatura diferite infectii, si, prin urmare, de a reduce tensiunea. Usturoiul are capacitatea de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine, ajutând în acest mod ficatul sa se odihneasca. Este cunoscut si ca un stimulent puternic al sucurilor gastrice si ajuta la stimularea si intensificarea fluxului sangvin din ficat.


Luat cu regularitate, poate vindeca bolile de stomac si intestine, allicina din usturoi stimulând peretii acestuia pentru a secreta enzime gastrice. Cum însa, luat de persoane bolnave, poate irita stomacul, medicii recomanda diluarea acestuia, fie în ou sau lapte. Poate calma stomacul si folosit extern, în cataplasme si bai pentru mâini si picioare. Înca din antichitate, era folosit pentru eliminarea gazelor, a crampelor si a simptomelor de inflamatie. Amestecat cu ceapa, lapte si iaurt si consumat în moderatie, usturoiul poate rezolva problema constipa?iei. Usturoiul poate rezolva o serie larga de afectiuni, precum crampele, iritabilitatea, balonarea, greturile, sensibilizarea dureroasa a sânilor. În acelasi timp, stimuleaza fluxul menstrual. Datorita puterii de absortie a vitaminei B1, poate alunga greturile matinale si sindromul premenstrual.


Consumat ca atare, usturoiul acest antibiotic natural miraculos, te poate vindeca de diverse afectiuni, guturai, raceli, arteroscreloza, boli reumatice, afectiuni digestive, pneumopatii, gripa, bronsita cronica, astm, tuse, febra, hipertensiune, hipercolesterolemie, infectii bacteriene, artroza, paraziti intestinali, guta, meteorism abdominal, gastrite, diabet, si tulburari de ritm cardac, pe scurt usturoiul este medicament universal. Atat usturoiul intreg, cat si cel sub forma de mujdei au efecte cardioprotective reale si, in cazul unui atac de cord permit o recuperare mai buna si mai eficienta a inimii. Aceste lucruri se datoreaza si hidrogenului sulfurat continut in usturoi, care are un efect de relaxare a vaselor de sange si imbunatateste circulatia sanguina.


Usturoi - greseli si contraindicatii:

Consumul de usturoi este contraindicat mamelor  care alapteaza deoarece modifica gustul laptelui si poate provoca colici bebelusului. De asemenea, este contraindicat persoanelor cu intoleranta digestiva la usturoi. Nu gatiti cateii de usturoi! Usturoiul contine alicina, care este supranumit si ingredient activ. Acesta devine activ doar în momentul în care este mestecat, zdrobit sau tocat marunt. Daca usturoiul este gatit, atunci proprietatile lui se diminueaza si, de aceea, e ideal ca usturoiul sa fie conumat în stare cruda.  Nu consumati usturoiul nici în cantitati prea mici, dar nici prea mari! Daca simtim ca ne paste o gripa sau o raceala, un singur catel de usturoi nu va ajuta prea mult, dar peste 25 g e deja mult prea mult pentru corpul uman. Pentru ca tratamentul sa fie activ, e necesar sa se consume 4-5 catei mici de usturoi sau 2-3 catei de usturoi mai mari.


Pudra de usturoi nu este un adevarat substitut al usturoiului proaspat. Ea nu contine toate proprietatile usturoiului intreg si nici macar aroma puternica a acestuia. De fapt, pudra este obtinuta prin uscarea si pisarea usturoiului si, uneori, pentru un plus de aroma, ii sunt adaugate anumite ingrediente artificiale. Pilulele de usturoi, chiar daca scad nivelul colesterolului din sange, au un efect destul de nesemnificativ in comparatie cu usturoiul natural sau medicatia obisnuita pentru inima. Studiile releva ca, de fapt, capsulele de usturoi nu duc la scaderea tensiunii, a zaharului din sange sau la prevenirea atacului de inima, cancerui sau formarea cheagurilor de sange. Cu alte cuvinte intrebuintati usturoiul asa cum se gaseste el in stare naturala.


Nu aplicati usturoi pe pielea sensibila! Unii parinti prefera sa aplice copiilor usturoi zdrobit pe talpi, pe piept sau pe anumite zone sensibile ale corpului, pe toata durata noptii, iar dimineata se plâng de arsuri. Sfatul specialistilor este sa nu îl aplicam direct pe piele, indiferent daca este sensibila sau nu, fiindca poate provoca arsuri.